Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

Een damesfiets is wezenlijk anders dan een herenfiets

Ben je toe aan een nieuwe fiets? Dan is het nu hét moment om eens te kijken naar een goede damesfiets. Veel winkels willen in de winter zo min mogelijk voorraad hebben staan en zullen dus veel fietsen in de aanbieding hebben. Ook accessoires voor bij deze damesfiets kun je heel goed nu aanschaffen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen dames- en herenfietsen? Zijn die verschillen er nog steeds, ook in deze genderneutrale tijden? En waar let je op bij het aanschaffen van een nieuwe damesfiets? In dit blog vertel ik je er meer over.

Een damesfiets is eigenlijk een ouderwetse uitvinding

Want dames dragen lang niet altijd meer rokken en jurken. Toch is het grote verschil tussen een dames- en een herenfiets de stang. Bij de herenfiets loopt deze stang horizontaal van het zadel naar de stuurstang. Bij damesfietsen loopt deze schuin weg. Dit maakt het gemakkelijker om er met een jurk op te stappen. Om op een herenfiets te stappen moet je je been over het zadel gooien. Om op een damesfiets te stappen kun je tussen het zadel en het stuur door stappen. Veel eleganter natuurlijk. Wil je nog meer gemak? Kies dan voor een fiets met een extra lage instap. Je hoeft dan bijna geen moeite te doen om over het frame te stappen.

Verlichting voor jouw fiets

Natuurlijk is verlichting een belangrijk onderdeel van iedere fiets. Je kunt er vaak vanuit gaan dat er verlichting wordt meegeleverd, maar wil je helemaal zeker zijn van goede verlichting? Zorg er dan voor dat je wat lampjes op voorraad hebt. Zo kun je altijd veilig over straat, ook als het schemert of al echt donker is. Tegenwoordig zie je bijna geen fietsen met ouderwetse verlichting (aangedreven door de dynamo) meer. En dat heeft een goede reden. De dynamo wilde nog wel eens slippen op het voorwiel. En dan deed de verlichting het niet. Door lampjes op batterijen te gebruiken ben je altijd voorzien van veilige verlichting.

Andere accessoires voor je nieuwe fiets

Je kunt dan denken aan een extra slot, bijvoorbeeld een kettingslot. Maar ook een mandje voor op je fiets of misschien wel fietstassen zijn handige accessoires. Zo kun je je fiets nog beter inzetten voor verschillende doeleinden. Je pakt dan ook eerder de fiets om boodschappen te gaan doen. Dat is beter voor je lijf, maar ook beter voor het milieu en je portemonnee. De voordelen van fietsen zijn natuurlijk legio. Hoe meer je fietst, hoe beter het is.

Geef een reactie