Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

De smoking voor speciale gelegenheden: hoe hoor je het te dragen?

Rond deze tijd van het jaar staan er altijd wel wat 'black tie' events, loeiluxe kerstdiners en spetterende nieuwjaarsfeesten op de planning van veel heren. Tijdens dit soort evenementen wordt verwacht dat je verschijnt in de geschikte dresscode. Voor de heren is dit meestal een smoking, of tuxedo, zoals de Engelsen en Amerikanen het noemen. Hoewel het vaak gewaardeerd wordt als je je wat creatiever uit in de mode, zitten er aan de smoking echter wat regels gebonden. En je wilt natuurlijk wel een goede indruk maken en niet ongeschoold overkomen als het om formele mode gaat. Hoe draag je dan een smoking geheel volgens de regels? Wij leggen het uit!

Het smokingjasje

Als we denken aan wat een echte gentleman draagt, dan denken we gelijk aan de smoking. Ooit was een smoking echter een informeel jasje wat gedragen werd na het diner als men ging roken. Het jasje zorgde ervoor dat de kleding niet naar rook zou ruiken. Tegenwoordig wordt een smoking gedragen bij verschillende speciale gelegenheden. Het smoking jasje van tegenwoordig:

  • heeft satijnen revers;
  • heeft geen zijsplitten;
  • heeft gepaspeleerde zakken;
  • heeft voor- en achterpanden van dezelfde lengte;
  • heeft slechts 1 knoop;
  • is zwart of nachtblauw.

Er zijn ook smokings in het wit, zoals James Bond droeg in Dr. No. Echter is dit niet voor elke gelegenheid toepasselijk en moet je dus goed nadenken wanneer je deze kunt dragen. Op een zomers chique evenement dat buiten plaats vindt, zou een witte smoking bijvoorbeeld niet misplaatst zijn.

De broek

De broek van een smoking is ook niet zomaar een gewoon pakbroek. En het is ook zeker not done om een pantalon van een gewoon pak onder een smokingjasje te dragen. De broek van een smoking hoort te matchen met het jasje. Deze heeft satijnen blies over de zijnaad en geen riemlussen. De broek van een smoking draag je namelijk nooit met een riem. Het is dus van belang dat je een broek aanschaft die goed past. Mocht hij toch iets afzakken, zijn zwarte of witte bretels wel toegestaan. De pijpen van de broek sla je nooit om, en horen zoals bij een gewoon pak net tot de schoen te komen. Verder worden gekke, vrolijke sokken onder een smokingbroek niet geapprecieerd. Je hoort zwarte sokken te dragen die hoog genoeg zijn zodat je kuiten niet ontbloot worden en zichtbaar zijn als je zit.

Het smokingshirt

Het speciale smokingshirt dat je onder het jasje draagt is traditioneel wit, met een blinde knopenrij. Met het smokingshirt mag je echter wel je persoonlijke stijl door laten schemeren. Bijvoorbeeld door voor een shirt te gaan met subtiele franjes als knopen, en dubbele manchetknopen. Ook heeft een traditioneel tuxedo shirt een zogenaamde wing collar, dat is een openstaande boord waarbij de punten naar voren geklapt zijn. Maak de look af met een mooi vlinderdasje dat matcht met de kleur van je smoking, en je bent klaar voor de avond!

Geef een reactie