Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

Een onderhoudsvrije knappe tuin creëren

Ergert u zich al jaren aan uw tuin en het aantal werkuren u erin moet stoppen om hem in mooie conditie te brengen? Het enige wat u dan hoeft te doen is er nog 1 weekje werk in te stoppen en daarna hoeft u er niet meer naar om te kijken. We hebben het hier over een onderhoudsloze tuin creëren. Ik hoor u denken “ja ik wil geen tuin met alleen maar betegeling en totaal geen gezelligheid”.  Het tegendeel is waar, een onderhoudsloze tuin kan ook heel mooi groen zijn en om zo een tuin te creëren hoeft u ook zeker geen hovenier te zijn. Hieronder een aantal simpele tips te vinden die u helpen bij het creëren van een mooie groene onderhoudsloze tuin. Zorg er wel voor dat voordat u begint de hele tuin opgeruimd is en leeg is voor een nieuwe look. Breng bijvoorbeeld ijzerwaren naar het oud ijzer, dan verdiend u er ook nog wat aan. 

Kies de juiste planten

Voorbereiding is alles bij zo een project, ga daarom vooral al naar een tuincentrum om advies te vragen over welke planten er voor u tuin geschikt zijn. Want er zijn natuurlijk planten met verschillende kenmerken en eigenschappen, zo heeft de ene plant veel licht nodig en de andere juist weer helemaal niet. Wanneer u de goede planten kiest scheelt dit een hoop werk en frustratie. Belangrijk is dat wanneer u advies gaat vragen u duidelijk vermeld hoe weinig werk u eraan wenst te hebben en het is handig om wat foto’s van uw tuin mee te nemen. Want aan veel planten bent u vaak maar hoogstens 3 uur werk per jaar kwijt! Maar dan moet u wel de juiste kiezen.

Beperk de betegeling!

Zoals hierboven al vermeld stond denken veel mensen dat een onderhoudsloze tuin vol met betegeling ligt, maar tegen de verwachtingen van velen is dit niet het geval. Dit komt doordat een tuin vol bestrating zeker niet onderhoudsvrij is. Denk dan bijvoorbeeld aan het verwijderen van alg, bladeren, voegen krabben en vegen. Onkruid zoals bijvoorbeeld paardenbloemen zijn diepgeworteld en zeer moeilijk te verwijderen tussen uw tegels vandaan, de oorzaak van veel irritaties dus. Om dit te voorkomen moet u het aantal voegen beperken. Dit kunt u doen door middel van het plaatsen van grote tegels, het plaatsen van bodembedekker planten of het aanleggen van kunstgras. De bodembedekker planten helpen tegen wateroverlast en onkruid, dit komt doordat het water tussen de tegels weg kan lopen en de planten staan op de plek van het onkruid en zien er ook nog eens leuk uit. Het aanleggen van kunstgras is natuurlijk ook altijd wel leuk omdat het gelijk veel groen aan uw tuin toevoegt en totaal geen onderhoud nodig heeft.

Geef een reactie