NL Unlimited

Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

Het was weer even echt winter

We hebben weer even aan een soort van echte winter kunnen proeven. Ruim een week lang hebben we kunnen genieten van sneeuw en ijspret. Overdag genieten van het mooie winterweer en ’s avonds lekker op de bank met warme chocomel en je heren pantoffels aan. Het was weer even geleden een echte koude winter. Vroeger wisten we niet beter, nu weten we bijna niet meer wat het is. De tijd dat het bijna standaard hard ging vriezen in de wintermaanden lijkt ver weg. De afgelopen winters viel er zo nu en dan nog een flink pak sneeuw, maar schaatsen op natuurijs behoorde tot een uitzondering. Iedere winter is er nog wel ergens een ondergelopen weiland of ondergespoten atletiekbaan waar je hooguit een dag kan schaatsen maar daar blijft het meestal bij. De laatste winter dat we massaal de schaatsen onder konden binden voor een natuurijstocht was alweer in 2012. In dat jaar was er zelfs enige tijd sprake dat er weer een Elfstedentocht georganiseerd zou worden. Op het laatste moment bleek dit toch niet haalbaar. De laatste Elfstedentocht in Friesland dateert nu al weer uit 1997, ruim 24 jaar geleden. Gelukkig hebben we dit jaar ook weer een week lang massaal kunnen schaatsen, het kan dus gelukkig nog wel.

Het weer verandert

De verandering van het klimaat is de grootste oorzaak dat de echte koude winters over het algemeen achterwege blijven. De zomers worden heter en droger en ook gedurende de wintermaanden blijft de temperatuur op een ongewoon hoog niveau hangen. Voorspellingen door meteorologen en klimaatonderzoekers wijzen er op dat het deze eeuw mogelijk nog een paar graden warmer zal worden. Opwarming van de atmosfeer zorgt voor harde westenwind die daardoor zachte lucht onze kant op stuwt. Willen we echt koude winters hebben dan zal de wind uit de oosthoek moeten komen.

Welke gevolgen heeft het veranderende klimaat

De gevolgen van de warme winters zijn niet alleen dat we niet meer standaard kunnen schaatsen op natuurijs. Doordat er steeds minder dagen met vorst zijn en er nog maar zelden een koudegolf voorkomt, hebben verschillende insecten, micro-organismen en subtropische planten grotere kans om te overwinteren. Dat betekent bijvoorbeeld dat we meer last zullen krijgen van de eikenprocessierups en van insecten die ziektes overbrengen. En dat mensen meer last zullen krijgen van verschillende vormen van hooikoorts. De warmere winters zijn daarom misschien wel net zo belangrijk voor de natuur en volksgezondheid dan de steeds hetere zomers. Maar je weet maar nooit, het kan nog steeds zoals deze winter weer is gebleken.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén