Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

Met Klimop/Hedera is je tuin altijd groen!

Wil jij elke seizoenen een groene tuin? Kies dan voor Klimop (Hedera). De klimop is de enige plant die groen blijft én snel zal groeien tot een dichte haag. Deze plant geeft huis en tuin een romantische sfeer. Klimop kun je ook tegen de buitenmuur van je huis laten groeien. De bladeren beschermen de muur tegen de invloeden van het weer. De plant kan tot 20 meter hoog worden. Als schuttingplant is de klimop/Hedera ook heel geschikt. Het biedt zomer en winter schaduw en zorgt voor de nodige privacy.

Wortelschieten

Je kunt klimop het hele jaar door planten maar beter niet als het vriest. Je zet de planten het best in de grond vanaf maart tot begin oktober. In deze periode is de grond nog warm en kunnen de wortels zich goed in de grond vastzetten. Per meter kun je zo’n vier à vijf Hedera’s planten. Je hoeft geen diep gat te graven. Zet de plant in de grond ter diepte van de pot waarin je de klimop hebt gekocht. Geef na het planten flink water. Klimop heeft een ondergrond nodig om tegen te kunnen groeien. Tegen een schutting, een muur of een gaaswand. Heb je een gaaswand dan is het de bedoeling dat je de groeischeuten telkens met de hand in het gaas vlecht. Een klimop heeft anderhalf jaar nodig om een gaashek helemaal te bedekken.

Snoeien

De groei uitlopers van de klimop kunnen lange ranken hebben. Dit zie je met name in het najaar. Dan kan het zijn dat de Klimop paden of dakgoten gaat bedekken. Dan is het tijd om te snoeien. Het is het beste om twee keer per jaar te snoeien, in het voorjaar en in het najaar (niet met vorst). Doe dat op een bewolkte dag om schade aan bladranden te voorkomen. Je kunt een hegge- of snoeischaar gebruiken voor het beste resultaat. Het kan uiteraard ook met een elektrische heggenschaar, dat gaat sneller. Top de haag sowieso wanneer het de hoogte van de schutting heeft bereikt. De haag wordt dan voller doordat het dan zijscheuten gaat krijgen. Het is aan te raden om regelmatig de zijkanten te snoeien. Zo wordt het bladerdek voller. Is de haag eenmaal volgroeid, zal er alsnog gesnoeid moeten worden om de klimop vitaal te houden. Houd de plant weg van kozijnen, dak en dakranden tegen ongewenste groei. De heg mag zeker geen verstopping veroorzaken in de dakgoot, check daarom hierop de dakgoten. Van Klimop kun je lang plezier hebben: het kan tot honderd jaar oud worden!

Geef een reactie