NL Unlimited

Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

Oud en Nieuw: zo ga je veilig en heelhuids het nieuwe jaar in!

Vanavond is het weer zover en gaan we met z'n allen het nieuwe jaar in. Ieder jaar met oud en nieuw gebeuren er echter een hoop ongelukken, en dat komt meestal doordat er een glaasje cava teveel is ingeschonken. Ben je van plan om het jaar knallend af te sluiten en er een flink feestje van te maken? Zorg dan dat je de volgende tips ter harte neemt om niet alleen feestelijk, maar ook heelhuids het nieuwe jaar in te luiden.

Zorg dat je veilig thuis komt

Als je van plan bent om naar een nieuwjaarsfeestje te gaan, zorg dan dat je van tevoren je vervoer hebt geregeld. Ga je normaal gesproken met de fiets? Denk daar wel eerst even goed over na. Fietsen onder invloed kan een hele opgave zijn als je ondertussen de vuurpijlen en rotjes op straat probeert te ontwijken. Het laatste wat je wilt is dat je op de drukke Van Woustraat tussen een tramspoor komt met je band en onderuit gaat, en vervolgens langs de spoedtandarts in Amsterdam moet omdat je tand is afgebroken. Wellicht is er iemand van je vrienden die niet drinkt en de BOB wil zijn voor de avond? Of zorg dat je genoeg batterij bespaard om aan het einde van de avond met je telefoon een taxi of Uber te bestellen. Spreek van tevoren goed met je vrienden af hoe jullie allemaal weer veilig thuis komen. Samen uit, samen thuis.

Cliché, maar waar: doe voorzichtig met vuurwerk

Elk jaar draaien de spoedeisende hulp en het ambulance personeel weer overuren met oud en nieuw. De meeste ongelukken waar ze mee te maken hebben zijn mensen die vuurwerk proberen af te steken en waarbij het mis gaat. Dit kunnen kinderen en jongeren zijn die stoer proberen te doen en het vuurwerk zo lang mogelijk in de hand vasthouden als het lontje brandt. Mensen die besluiten vuurwerk af te steken terwijl ze een glaasje teveel op hebben. Maar ook een onschuldige windvlaag kan voor tragische ongelukken zorgen als die een afgestoken vuurpijl omver waait. Daarom wordt er ook elk jaar weer voor gewaarschuwd en worden ze steeds strenger met de soorten vuurwerk die in Nederland afgestoken mogen worden. Denk daarom goed na of die Duizendklapper afsteken het waard is om je vingers te verliezen.

Als vrouw veilig thuis komen

Voor vrouwen kan na het stappen alleen naar huis gaan nogal spannend zijn. Met oud en nieuw is dit niet anders. Je hoort helaas nog steeds erg vaak dat vrouwen onderweg naar huis achtervolgd, aangerand of verkracht worden na een avond stappen. Ook al denk je dat dit jou niet zal gebeuren, is enige voorzichtigheid toch aan te raden. Zorg er daarom voor dat je je vrienden en familie op de hoogte stelt als je besluit van het feest weg te gaan. Ga nooit zomaar weg zonder iets te zeggen. Spreek met vrienden die dezelfde kant als jij op moeten af dat jullie samen kunnen gaan. Of als je in een grote stad woont, pak de nachtbus of een Uber. Hoe je ook thuis komt, zorg dat je je vrienden even een appje stuurt als je veilig thuis bent gekomen.

Geef een reactie

Thema door Anders Norén