Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

Populairste games van het decennium

Het jaar loopt weer ten einde, en tegelijkertijd dus ook dit decennium. Rond deze tijd blikt men graag terug op het afgelopen jaar, en in dit geval dus de afgelopen tien jaar. Ook ik ga mij daar vandaag schuldig aan maken, en wel in de vorm van het terugblikken op de multiplayer games van het laatste decennium. Tussen 2000 en 2010 vond misschien wel de grootste verandering plaats, maar ook in het daaropvolgende decennium zijn er een flink aantal ontwikkelingen geweest. Daarom hier een kort overzicht van de snelst groeiende, en meest populaire online multiplayer games van het decennium!

De explosieve groei van E-sports

Het is intussen al een gevestigd begrip, zelfs bij mensen die eigenlijk niet zoveel met gamen op hebben. Toch zat de Esports-wereld in 2010 nog in de luiers. Zo vond het eerste wereldkampioenschap van League of Legends pas plaats in 2011. Sindsdien heeft het grootste toernooi van die game een gigantische ontwikkeling doorgemaakt. Van een kleine zaal tot complete voetbalstadions en zelfs Madison Square Garden, het verschil is duidelijk te zien aan de locaties waar het toernooi gehouden wordt. Ook de tegenhanger van League of Legends, DotA 2, maakte een soortgelijke groei door. De prijzenpot voor het grootste toernooi, The International, bedroeg in 2011 nog 1.6 miljoen dollar. Afgelopen jaar was dit gestegen tot een verbazingwekkend bedrag van bijna 35 miljoen dollar! De grootste shooter op E-sports niveau, Counter Strike: Global Offensive zag het levenslicht pas in 2012. Het laatste decennium is dus de geboortegrond geweest van E-sports!

De populairste games: het Battle Royale genre

Of je nou elke dag online gamet, of nog nooit een videospel hebt aangeraakt, het is onontkoombaar dat je wel eens van Fortnite hebt gehoord. Het immens populaire spel, dat gratis is om te spelen, heeft de markt binnen no-time overgenomen. Er wordt geschat dat het bedrijf achter de Battle Royale shooter ongeveer 3 miljard dollar heeft verdiend aan het spel. Ook zijn er talloze andere online spellen op de markt gebracht die in het genre van Battle Royale passen. Apex Legends en Player's Unknown: Battlegrounds, ofwel PUBG, zijn de bekendste. Ook dit genre ontstond aan het begin van het decennium, al zij het uit een onverwachte hoek. Online mods voor Minecraft brachten de Hunger Games variant van het spel tot stand. Dit zou uiteindelijk de basis zijn voor het gigantisch populaire genre. Het is overigens niet zo gek dat dit genre relatief jong is: de technologie was twintig jaar geleden nog lang niet ver genoeg om zo'n groot speelveld met zoveel spelers te creëren. 

Ik ben ontzettend benieuwd wat er in het volgende decennium allemaal in het verschiet ligt voor online gaming. Wat ik wel weet is dat ik glasvezel internet wil om bij te kunnen blijven met alle technologische ontwikkelingen op het gebied van online gaming!

Geef een reactie