Blog over alles wat er in Nederland speelt

Blog

Toe aan een nieuwe baan? Overweeg omscholing!

Omscholen

Scholing is natuurlijk belangrijk. De wat oudere Nederlander is onderhand al jaren geleden afgestudeerd en hopelijk al een hele tijd aan het werk. Hoewel hij via zijn werk vast kennis op doet, zijn zijn of haar diploma’s onderhand mogelijk minder waard dan ze vroeger waren geweest. Mogelijk hebben deze wat oudere werkers dingen gestudeerd die niet meer echt van deze tijd zijn, zoals offline reclame maken, boekdrukkerij of de huishoudschool. Of beroepen die onderhand vervuld worden door buitenlandse krachten die hun diensten goedkoper aanbieden, zoals stukadoors, schilders of timmermannen. Wat ik bedoel te zeggen is dat het belangrijk is om je kennis up to date te houden en op die manier van waarde te blijven op de arbeidsmarkt. Door regelmatig jezelf dingen aan te blijven leren en je te blijven verdiepen, zorg jij dat je de snel wijzigende arbeidsmarkt kan bijbenen.

Tips

Maar wat als jij nou één van de bovenstaande mensen bent die maar lastig aan het werk komt omdat zijn kennis en skills misschien op dit moment minder waard zijn dan ze vroeger waren? Overweeg dan om je om te scholen in één van de volgende sectoren:

  • ICT. Er is een grote vraag aan ICT’ers. In bijna elk bedrijf zijn deze wel nodig en daarnaast is het een afwisselende baan waarvan ik verwacht dat hij in de toekomst ook nog relevant kan zijn.
  • Vaak kan je met goede algemene werkervaring en kennis met een korte omscholing een gave baan scoren binnen transport en logistiek. Dit is een sector met veel banen op het moment en het belooft afwisselend en veelzijdig werk. Wie wil dat nou niet? Neem eens een kijkje bij de logistiek vacatures. Misschien is dat een goede cursus wel meer dan waard.
  • Financiën. En dan niet alleen je elementaire boekhouding op orde hebben, maar juist met de huidige tools en programma’s kunnen werken en mee kunnen denken in het innoveren en optimaliseren van de financiële processen. Het bedrijfsleven is booming door de groeiende economie, dus er is veel behoefte aan mensen die hierop kunnen bijspringen.
  • Zorg en onderwijs. Een open deur mogelijk, maar daar is natuurlijk op het moment veel vraag en liggen de banen voor het oprapen. Een versnelde omscholing kan je binnen no time afgerond hebben en de overheid subsidieert deze richtingen, waardoor je ook niet te diep in de buidel hoeft te tasten om dit te waarborgen.

En jij, waar ga jij in omscholen om daarna er je baan van te maken? Laat het me weten!

Geef een reactie