Als je een echte Nederlander bent ben je vast wel bekend met onze groente en fruitproductie. Hoewel Nederland een van de kleinste landen is binnen de Europese Unie en zelfs binnen Europa voorzien we gigantische hoeveelheden andere landen van hun dagelijks groente en fruit. Deze markt bedroeg in 2017 wel 8 miljard euro, met Duitsland als grootste afnemer. Hoe kan dit en hoe zijn we zo goed geworden in het produceren en exporteren van deze goederen? Het antwoord vind je door terug te gaan in de tijd. Niet zomaar elke tijd, maar specifiek de uitvinding van landbouwmachine-industrie. Deze niche heeft er namelijk voor gezorgd dat allerlei andere processen binnen de landbouw sneller en efficiënter zijn gaan verlopen.
Onze geschiedenis
Landbouwmachine-industrie is een van de grote voorwaartse sprongen van de Industriële revolutie. Oorspronkelijk werden landbouwwerktuigen gesmeed in smederijen. Deze bevonden zich in dorpen en groeiden uit tot de eerste fabrikanten van landbouwmachines. Deze werden oorspronkelijk aangedreven door stoom en pas in de 20e eeuw ging men over naar dieselmotoren. Dit ging gepaard met het gemeengoed worden van de landbouwmechanisatie. Deze ontwikkeling vond niet alleen plaats in ons land, maar ook in Amerika, waar dit soort fabrieken al veertig jaar eerder ontstonden. Hiermee zijn amerikaanse landbouwmachines dan ook nog steeds de meest gebruikte producten in de landbouwsector. Sinds 1970 was er in Nederland steeds meer sprake van automatisering in de landbouwmachine-industrie. Waar er destijds nog slechts 5000 man werkzaam waren is dat aantal alleen maar kleiner geworden. Veel bedrijven vandaag de dag bestaan uit midden- en kleinbedrijven, waarbij veel sprake is van specialisatie en vaak maar 10 man werken. Denk hierbij vooral aan het gebruik van kassen en mechanische zaaimachines. Al deze uitvindingen hebben het landbouwproces sneller en vooral efficiënter laten verlopen. We mogen er met zn allen trots op zijn dat ons landje zo ontzettend veel groente en fruit produceert.
Trots
Om deze industrie in ons land te houden dienen we actief te werk te gaan. Dit kan maar beter zo duurzaam mogelijk gebeuren. Er is al veel onderzoek gedaan en ontwikkelingen geweest naar duurzamere manier van van verbouwen, maar het begint voornamelijk met de voertuigen. Mensen zeggen wel eens dat de landbouwindustrie achterlicht qua duurzaamheid, maar dit is zeker niet waar. Men doet er veel aan om producten te hergebruiken. Zo worden planten die niet gebruikt worden voor de oogst omgevormd tot compost en verschijnen er steeds vaker tweedehands landbouwmachines online die vervolgens een tweede leven krijgen.
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.